vaellus
Paluu retkeilysivulle.
Vaelluskertomus UKK 2009

 Kemihaara, Peskihaara  15 km sää: Aurinkoinen, pakkasta

Kello 8 tukeva aamupala, kamojen pakkausta ja 9 jälkeen rinkat pykälään ja taipaleelle. Sää oli upea, aurinko paistoi ja ja asteet juuri ja juuri pakkasella.
Eli kulkusää parhaasta päästä. Taukoa oli mukavaa pitää joen partaalla joka alkoi jo paikoitellen keräämään jääpeitettä. Keskiharjun tulipaikalle joku oli rakentanut laavua riuuista, laavupuut oli vielä paikoillaan kiinni tulipaikan rungoissa. Puut oli kiinnitetty yhteen ilmastointiteipillä jota olikin kulunut iso määrä. Vähän herätti kummastusta. Ennen kuivempiin matkaeväisiin siirtymistä söin makkaravarastoja tyhjäksi ja huolellisesti paistettu Kabanossi savupekoni joka on runsaasti suolattua tekikin kauppansa. Ensimmäiset kulkukahvit päälle. Maa oli jo pakkasista johtuen varsin kovaa ja kulkeminen helppoa Kemihaara-Peskihaara välin suolänteilläkin. Toisin oli viime vuonna jolloin kiertoa sai tehdä. Askel rullasi kevyesti kun hyvää uraa alla.
Pienet kynsitulet välillä ja kuumaa kaakaota muutamalla suklaapalalla vahvistettuna antoi mukavaa tunnetta vatsaan. Peskihaaraan tupa ilmestyi eteen joskus neljän aikaan iltapäivästä. Lähteestä vettä ja ruokaa laittamaan. Vesi maistui ihan siltä kuin fairya olisi joukossa. Viime vuodelta samoja muistoja.
Pata-aines jauhelihalla, jälkiuunileipää meetwurstilla ja kahvit. Siinä illan menu. Kaira oli hiljainen kun muita liikkujia ei ollut. Ilta viileni ja makuupussi meni kiinni, samoin silmät.
                                                                        Klikkaa kuvat isommaksi.

kemihaara
pitkospuut
lepotauko
peskihaaran autiotupa
lähde
joen ylitys
suota
kabanossi
härkävaara
sauna

Peskihaara, Härkävaara 7 km Sää: Pilvinen, leuto, illalla viileni pakkaselle.

Silmät avautuivat 7 aikaan kellon piipatessa. Vuorotyöläisen uni riittäisi helposti 10 asti jos ei kello herättäisi. Ville oli virkeimpänä liikkeellä ja aamupuuro kiehui jo liedellä. Ekströmsin mansikkakiisseli valmistui samalla trangian kattilassa. Kuuma puuro ja kylmä kiisseli on yhdistelmä joka antaa hyvän pohjan päivälle ja maistuu kerrassaan hyvälle. Siihen päälle pari näkkärin siivua niin moottori alkaa nykien käynnistyä. Kahvi sitten viimeistelee ja mies on valmiina päivän patikkaan. Termariin keitettiin vesi valmiiksi ja näin tauolla saa heti kuumaa juotavaa. Lämmin kuppi tai kaakao/tee lämmittää mukavasti kynsitulilla istuskellessa. Aamulla puolipilvisessä säässä liikkeelle aluksi uraa pitkin kohti kohti suota ja Liittohaaran ylitystä. Ylityspaikka löytyikin sopivasti kun puunrunkoa pitkin pääsi joen yli. Varmistin kulkuni sauvoilla. Mielummin varovasti kuin plumps.
Hieman oli pilvisempi sää vaikkakin lämpötilaltaan ihan passeli. Härkävaaraan muutaman huonon reitinvalinnan suoman oppimisen kautta.
Tupahan oli iso kuin mikä ja saunakin oli rempattu jokin aika sitten. Tuvan tulisijaan menisi isompikin pölli. Lounas tietysti siintää patikan jälkeen mielessä, päivän patikan aikana herkuttelua viimeisillä kahdella Kabanossi savupekonilla joten niillä jaksoi hyvin tuon lyhyen päivän.
Lounas jauheliha+perunapata lisukkeineen. Saunan lämmitys alkoi. Kyllä teki eetvarttia istua orsilla kun löyly hiveli selkää. 3 kertaa pulahtamaan viileään jokeen. Kyllä suonissa kohisi. Saunan jälkeen lettuspesialistimme taikoi ison pinon lettuja ja löytyipä repusta mansikkahilloakin. Maha huokaa...
Unehen joskus 21-22 paikkeilla.

Härkävaara, Peskihaara, Mantoselkä 18,4 km  Sää: Aurinkoinen, pakkasta, kuutamo illalla.

Kulkupäivä. Aamusta ensin eri reittiä kohti Peskihaaraa kuin tullessa Härkävaaraan. Ajatuksena syödä tuvalla tukeva lounas ja pidellä parin tunnin taukoa ja katsoa sitten jatkoa. Aamun sää oli hieno pikkupakkanen ja aurinkokin alkoi pilkistellä päivän edetessä. Aamupäivällä sateli luntakin hieman. Ensin Härkävaaran yli ja kohti Nummerusvaaraa hiukan matkaa. Suon jälkeen sitten kohti peskihaaraa. Sopivan taukopaikan osuessa kohdille pienet tulet ja evästä pötsiin. Lunta tipahteli edelleen harvakseltaan nuotiolla istuskellessa. Lämminkuppi ja jälkiuunileivän päälle tikun nokassa paistetut pekoninviipaleet lopettivat alkavan nälän. Peskihaaraan joskus kello 12 aikaan lounastamaan. Pientä nokosentynkääkin siinä joku otti lounasta sulatellessa. Kahvit juotiin tottakai ja termariin taas kuuma vesi valmiiksi. Olo kun oli sellainen että hyvä on jatkaa matkaa kun kelikin vaan parani auringon tullessa pilviharson takaa esiin. Mantoselkää kohti pikkuhiljaa hiipien. Illansuussa auringon laskiessa tuli vielä hieno kuutamokeli ja kulkea näki kuun valossa hienosti. Mantoselkään joskus iltakahdeksalta. Ja myöhäinen päivällinen/illallinen.

peskihaara virtaakeskipakkojen laavu
aapasuo
vieriharju at vierihaara
vierihaara
opaskyltti

Mantoselkä, Vieriharju  5,4 km Sää: Puolipilvinen, iltapäivällä lumisadetta.

Leppoisa päivä eilisen jälkeen, edelleen mukavassa säässä kohti Vieriharjua. Illaksi oli ennustettu lumisadetta joten saapa nähdä. Taukoa pidettiin matkalla ja näkkäriä siinä tuli lämminkupin ohella järsittyä tulilla istuskellessa. Vieriharjun yli tuvalle päivällistä laittamaan. Ateriaa hetki sulateltua saunan pesään valkea ja vesia kantamaan. Klapin tekoa seuraavaksi. Lumisade alkoikin lähes heti tuvalle tultuamme ja nopeasti oli maa valkoisena.  Saunasta piristävät pulahdukset Vierihaaraan ja johan veri kiersi. Iltapalaksi letut. Lumisade jatkui koko yön ja aamullakin vielä hetkittäin.

Vieriharju, Naltiojoki  9,6 km  Sää: Pilvinen, lumisadetta, illalla pakkasta.

Aamulla vilkaisu ulos ikkunasta ja olihan siellä talvi. Aivan eri näköistä kun vielä eilen. Saas nähdä miten on Vieriaavan yli menevillä pitkoksilla lunta.
20 cm lumessa kävelee vielä suht mukavasti vaikka lämpötila olikin jos lähes plussalla. Pitkoksia saikin välillä kokeilla sauvalla kun ei kertakaikkiaan nähnyt että missä ne kulkee. Jossain kohden vielä astuin ohi pitkoksesta ja kenkä haukkasi pikkasen vettä kun jalka meni vartta myöten suohon. Ei alkanut kostea kenkä kuitenkaan hiertämään sen verran vähän hörppäsi. Taukoa pidettiin hetki nyt jo lumisateessa joka alkoi siinä 11 maissa. Jonkun verran aukealla tuulikin, huppua sai vetää päähän. Pudotin jossain vaihessa päivää mustan juomapulloni hankeen enkä sitä löytänyt etsinnästä huolimatta, toivottavasti joku jaksaa löytäessään sen raahata vaikka lähimmälle tuvalle jolla poikkeaa. Siellä se rumentaa maisemaa. Harmittaa...
Naltion tuvalla hyvissä ajoin ja kaminaan tulet ja kosteita kamppeita kuivumaan. Lounas upposi nälkäisiin mahoihin ja pieni lepohetki olikin poikaa. Pulahdus Naltiojokeen kuului luonnollisesti iltapäivän ohjelmaan. Auringon laskun jälkeen ilmakin laski pakkaselle ja tähdet tuikkivat taivaalla. Etäinen koiran haukunta kuului illalla Kemihaarasta päin. Iltapalaksi Pata-aines ilman jauhelihaa, meneehän se niinkin. Unta odotellessa vielä soittimesta radiokuunnelmaa Knalli ja sateenvarjo, jakso Lamm matkalla maineeseen. Näitä tuli ääniteltyä radiosta vuosikaudet. 

vierihaara
naltiohaara
naltion tupa
naltiojoki
naltiotunturi
korvatunturi
naltiotunturilla
kemihaaran loma
Naltiojoki, Naltiotunturi-Kemihaara  14,8 km  Sää: Selkeä, aurinkoinen, pakkasta

Mukava herätys kuulaaseen aamuun, aurinko nousi ja pilvet pysyivät poissa eli mitä otollisin sää Naltiotunturilla käymiseen.
Joki oli yön aikana rannasta jäässä ja saappaalla saikin pari kunnon potkua ennen kuin sai vettä sankoon. Aamupuurot ja näkkäriä napaan, kiisseliä ei viimeiselle aamulle ollut, harmi. Lumessa tarpoen kohti tunturia. Nousua ensin rinkat selässä hetken matkaa kunnes suojaisaan ja näköalaltaan mukavaan paikkaan jätämme ylimääräiset kamat. Lämmintä vaatetta vaan lisää päälle ja maisemia huipulle ihailemaan. Ihailtavaa riitti, Korvatunturi näkyi selkeässä pakkassäässä hyvin ja samoin Saariselän tunturit.
Kuvia tuli otettua ja kun vilu alkoi paikalla ollessa tulemaan niin rinnettä alas rinkoille ja termarista kuumaa vettä mukiin ja lämminkuppi jauhot sekaan. Loput näkkärit siinä ohessa, näillä eväillä kohti Kemihaaraa. Kulku hiljaisessa lumisessa metsässä
toi ainoastaan lintujen ääniä kuuluville. Fazerin salmiakkipussi tyhjeni ripeästi loppumatkan aikana. Viimeinen etappi tietä pitkin Kemihaaraan. Rinkka alas ja kahvioon juomaan pullakahvit. Maistui...
Ehtoolla saunomista ja päivällinen, tukeva annos poronkäristystä ja muusia. Eipä valittamista.


Paluu retkeilysivulle

Paluu Etusivulle

© Jalmari