Urtasvaara
Paluu Retkeilysivulle
Matkakertomus Haltin vaellukselta 2006. Klikkaa kuvia!

1. Päivä Didnujoki-Lossujärvi 13 km  sää: aurinkoinen, kuuma

Edellisiltana käytiin pystyttämässä ensin teltta Didnun varteen ja jätettiin suurimmat rojut teltalle, ajettiin Kilpikselle
odottelemaan taksia joka oli tulossa Kittilästä. Kuulemma toinen taksi oli remontissa. Näin olisi oma auto sitten luontotalon parkkipaikalla odottamassa paluuta. Illalla päästiin sitten taksilla Didnulle käveltiin 1 km teltalle, syötiin vielä ennen nukkumaan menoa makkarat.

Varsinainen patikointi alkoi SU-aamuna. Syötiiin aamupuurot+kiisselit ja juotiin kaffeet kaikessa rauhassa upeassa kelissä. Lähes hellettä piti ja T-paita+shortsi (käärityt lahkeet) yhdistelmä oli kovassa kurssissa. Hiki tuli kun selässäkin oli täysi lasti ja reitti oli noususuuntaista koko lähes koko päivän. Korkeuseroa tuli n. 350 m. Hienot on maisemat käsivarressa vaikkakin karua se on. Kun kerran näin hienoa kesäkeliä piti käytiin uimassa matkallakin heti pari kertaa kun sopivia lampia tuli eteen. Ja taatusti virkistää nämä vedenlämpötilat. Lossulle tultiin joskus iltapäivällä. Uimassa käytiin taas tietysti kun niin
hyvä uimaranta kerran on nokan edessä. Murkinaa vatsan pohjalle ja tutimaan, tuvassa nukuttiin kun tilaa oli.

saana tunturissa maisemaa uimassa tunturimaisema

2. Päivä Lossujärvi-Pihtsusjärvi 17,4 km  sää: aurinkoinen, kuuma

Hienot ilmat jatkuvat. Herättiin aikaisin ja aamupalaa syötiin pihalla aamuauringon noustessa jo lämmittämään. Jälleen olisi tulossa upea kesäinen ilma. Todella hienoa maastoa seurata Urtasjokea pitkin kohti hotellia jossa voisi syödä lounaan. Aurinko paistoi ja joesta sai koukkia vettä säännöllisesti mukiin. Ensimmäistä kertaa käsivarressa ja kyllä maisemat veivät mennessään. Tuskin jää ainoaksi kerraksi mikäli itsestä riippuu. Nyt kun tämä reissu liikutaan ns. normireittiä pitkin niin toisella kertaa sitten osoitteena omat polut. Eri reittivaihtoehdot tarjoavat uusia näkyjä. Urttashotellille tultuamme jauhelihat veteen likoamaan ja reilusti voita mukaan. Muut ateriavärkit siihen hollille ja tällä välin Hotellin kylpyläosaston ulkoaltaaseen uimaan. Kerta kaikkiaan tuntui hyvältä. Virkistää ja laittaa veren kiertämään. Hetken makailu ja kuivattelu rannassa ja ruuan kimppuun. BB:n pata-ainekset jauhelihan joukkoon ja odottelua. No näkkäriä siinä naposteltiin odotellessa. Kyllä maistuu nälkäiseen mahaan.
Suklaata kahvin kanssa jälkkäriksi. Ruokia hetken sulateltuamme kohti Pihtsusjärveä ja matkalla köngästä ihailemaan.
Osa ylitti Pihtsusjoen jo valvontatuvalta kun itse kuvittelin pääseväni yli lähempänä köngästä. No pääsin kyllä mutta kahlaamaan joutui. Könkäällä tuli ajatus että pääsiskö tuohon putouksen juurelle uimaan? Kyllä siinä reitti oli alas ja menoksi. Tämän parempaa pore-allasta tuskin löytyy. Oli se vesi jäätävää ja virta kohtuullinen, oli parempi pitää kivestä kiinni ettei joudu tosissaan polskimaan. Edelleen kehut upeasta kelistä, sen kun kiipesi repun viereen kuivattelemaan. Vaatteet päälle etiäppäi. Pihtsukselle tultuamme operaatio iltapala eli letunpaisto käyntiin. Tuvassa oli muuten molemmilla puolin aika täyttä ja telttojakin muistaakseni joku 6-7 kappaletta lähistöllä pystyssä. Syötiin letut ja käytiin leiri laittamassa pystyyn jonkin matkan päähän tuvasta. Ja unehen. Ja saatiin yksi kaari kolmesta poikki. Tunneli siis kysymyksessä. Kyllä siinä vielä yöpyi kun laittoi ilmastointiteippiä kaareen, tosin absidi madaltui hieman.

aamukahvit urtashotelli

3. Päivä Pihtsusjärvi-Halti  13 km  sää: Pilvinen, sateinen

Aamulla tehtiin ensimmäiseksi aarrekätkö, eli kaikki turhat kamppeet ja ylimääräiset eväät haudattiin sadeviittaan käärittynä kauas tuvalta kivien alle suojaan. Sijainti ylös kolmen ukon toimesta ja lisäksi Gepsiin. Nämä oli tarkoitus ottaa mukaan paluumatkalla Haltilta. Ajateltiin kävellä kevyemmillä rinkoilla mukavasti Haltin tuvalle. Aamulla liikuttiin kilometrin verran jotta saataisin lämpöä jäseniin, aamupala vasta sitten. Haltin tuvalla oltiin ajoissa, syötiin ja eikun ylös. Sää oli pilvinen joten nähtävät jäi kyllä toiseen kertaan. Ja kiveä riiitti. Huipulla tuulee ja on tunnetusti huippuilmat, eli mitä milloinkin. Nimet kirjaan ja tuulen suojaan viestiä kotiin laittamaan. Kuuma kaakao termarista mukiin ja mukavasti lämmitti, tuuli oli riittävä. Muutama tyyppi tuli Norjan puolelta käymään huipulla ja lähtivät sitten takaisin. Paluu tuvalle ja ruokailemaan. Naaman pesu järvessä, muistaakseni Tapsa kyllä kävi uimassa.

pihtsusköngäs putous pihtsusköngäs uinti haltia kohti halti autiotupa
haltijärvi kiirunat nousu haltille haltin huipulla pihtsusjärvi autiotupa

4. Päivä Halti-Meekonjärvi 18 km  sää: Pilvinen, sateinen

Haltin tuvalta lähdimme Pihtsukselle ja siellä ensimmäisenä tarkistamaan aarrekätkö. Ja kaikki oli tallella. Pihtsuksen tuvalla sitten söimme lounaan. Tästä sitten tuulisessa ja sateisessa säässä kohti Meekonjärveä. Kaakaotauko pidettiin könkään kohdalla. Ehtoolla sitten Meekon tuvalle. Ohjelmassa vielä iltapesu joka on tähän mennessä kylmin.  Tuvan vieressä kulkevaan puroon jossa vettä vain polviin asti. Muutenkin tuulee ja sataa tuli oikein kylmä. Mutta kyllä tekee edelleen verenkierrolle hyvää. Ja makuupussissa oli kuitenkin lämmintä. Aamulla saisi koisata vielä pitkään kun edessä välipäivä ja siirtyminen Meekon varaustupaan.

5. Päivä Taukopäivä, käynti Saivaaralla. 8 km  Sää: Pilvinen, tihkua

Aamupala syötiin, siivottiin tupa ja kahlattiin varaustuvalle. Päivä oli pilvinen joten ohjelmassa oli kaffeen juontia ja mukavaa oleskelua. Tarkkailtiin säätä josko pilvet sen verran siirtyis että olisi mielekästä käydä Saivaaralla. No kyllä se harso siitä edestä haihtui muille maille joten kohti huippua. Mukava kyllä hiippailla välillä ilman rinkkaa. Pelkkä vesipullo mukana. Siellä se Kekkosen muistomerkki oli ja näkymät ihan hyvät, koitettiin tähyillä näkyiskö Tapsaa, kun jäi alas. Paluu takaisin tuvalle ja reilu päivällinen/iltapala letuilla höystettynä. Illlalla vielä uimaan ja eikun mukava mennä nukkumaan. Tuvalle tuli yöksi vielä jo tutuksi käyneitä vaeltajia jotka näimme Haltin tuvalla.


6. Päivä Meekonjärvi-Kuonjarjoki-Saarijärvi  18 km  sää: Pilvinen, sateinen

Uusi päivä, samat kujeet eli aamutoimet vanhalla kaavalla. Sateinen keli näytti olevan ja näkyvyys huono, no kyllä se siitä. Jalkaa toisen eteen ja kohti Kuonjaria. Lämmin kuppi teki hyvää tauolla, lounas oli tarkoitus syödä tuvalla. Ja kun näkyvyys oli mitä oli niin eipä saanut maisemia ihailla. Tuvalla oli teltalla joku liikkeelllä, sen verran viivyttiin että saatiin murkinoitua. Kuonjarilta lähdettäessä alkoi hetken päästä puhelinkin saamaan kenttää joten ilmoitus kotio että hyvin menee. Saarijärvelle päästiin ja taas etsittiin päivällisen jälkeen paikkaa missä uida. No kyllä sellanen löytyi ja taas oli mukava istuskella tuvan laverilla vatsa täynnä. Sapuskoista sen verran että liikaa ei ruokaa ollut mukana sillä aamupalaksi oli jäljellä pelkkää kiisseliä. No tuvassa olijoilla oli jäänyt ylimääräisiä elovena-hiutaleita niin saatiin täydennys eikä jääty vain kiisselin varaan. Ehtoo muonaksi syötiin muuten muistaakseni pelkää makaronia vain suolalla höystettynä sillä joku laskuvirhe tosiaankin oli tullut ruokia laskettaessa. No pieni siivu enää Kilpikselle lihapatojen ääreen.7. Päivä Saarijärvi-Kilpisjärvi 12 km  sää: Pilvinen

Aamupalan jälkeen kohti Kilpistä ja reissun päätepistettä. Tai olisihan ajomatkaa se 1000 km. Nyt ei enää sadellut mutta usvaista vielä oli joten maisemallisesti samanlainen päivä kuin edellisetkin.  Aika nopeaksi muodostui tämä etappi. Kyllä siinä kun kasvillisuus alkoi niin pikkasen lonkkaa vedettiin mutta eipä siinä ilman eväitäkään kauaa viihtynyt. Parkkikselle tultiin joskus 11 maissa, ihan hyvä aika kotimatkaa ajatellen. Kamavälppäys autolla ja saunakamppeet pussiin. Käytiin varaamassa sauna hotellista ja sitä odotellessa syötiin sämpyläkahvit. Sauna maistui ja nälkä kasvoi. Saunan jälkeen Haltinmaan notkuvien pöytien ääreen syömään. Hyvää oli.

Matkaa tuli Juhan GPS:n mukaan 101 km. Oli hieno reissu vaikka jäi paljon pilvien taakse seuraava kertaa varten.


Etusivu     Retkeily
urtasjärvi