Paluu retkeilysivulle.
Vaelluskertomus UKK 2008

1. Päivä Kemihaara-Mantoselkä  11 km sää: Pilvinen

Aamulla herätys siinä 8 aikoihin Kemihaaran Loman mukavista punkista hyvin nukutun yön jälkeen. Edellisenä iltana jo tultiin Kemihaaraan, kerrankin ajatuksena lähteä pitkän ajomatkan jälkeen hyvin levänneinä taipaleelle. Aamupala oli katettuna kun heräsimme ja söimmekin täyttävän aamiaisen. Pihalla pakkailtiin vielä kamoja, lähinnä ruuat soviteltiin reppuihin.
Siitä kohti Mantoselkää. Isoa tietä pitkin alkumatka ja hyvää polkua loppupää. Helppoa ja mukavaa patikointia näin alkuun.
Hyvän aamupalan takia lounasta ei matkalla tehty, muuta evästä kyllä syötiin. Hienoa aluetta heti alkuun, hieno kippurainen kelo osui heti alkupäästä jo silmiin, kun aivan vierestä tultiin ohi. Olin liikkeellä uusilla Meindl-tunturisusi kengillä, 1 kävelylenkki niillä vasta takana. Ja istui kuin valettuina jalkaan. Toivottavasti kengät kestää pitkään. Manto-ojan tuvalla kahvitauko ja pieni siivu Mantoselän tuvalle, selkää oikaisemaan. Hyväkuntoinen tupa. Ja hiljaista oli. Matkalla arvailin kuinka monta kulkijaa näen tämän reissun aikana. Jos muisti ei liikaa pätki arvasin lukua 17. Oli helppo arvata että Tahvolla suurin osa, sauna kyllä imee väkeä löylyihinsä. Muistaakseni 15 näin joten lähelle meni. Illalla paistui makkarat, kyllä ensimmäiselle illalle voi vielä varata herkkuja.


                                                                        Klikkaa kuvat isommaksi.2.päivä Mantoselkä-Peuraselkä 17 km Sää: Aamu pilvinen, iltapäivällä aurinkoinen, illalla/yöllä -4 astetta, täysikuu.

Aamusella 7 aikoihin taisi olla herätys, tulipa nukuttua makeasti. Aamutoimet ja tuvan siistiminen ennen lähtöä. Aamu oli pilvinen mutta ihan mukava patikkailma kun ei sadellut. Kaakaot juotiin matkalla ja järsittiin suklaata. Jussinmurustan laavulla lounastauko. BB:n pataa ja jauhelihaa, näkkäriä ja kahvit päälle. Laavu on ihan passelipaikassa kun Peuraselkään menee.
Aurinkokin alkoi iltapäivällä paistamaan lämpimästi ja reput pois selästä ja makoilemaan mättäälle. Mukava olo meinasi vaan uni yllättää. Alamäkeä lampsittiin loppumatka Peuraselän tuvalle. Tänään tuli 2 kulkijaa vastaan. Keloa riittää Härkämurustan rinteellä, milloin lie myrsky puuta kaatanut? Tuvalla ei ollut ketään ja rauhassa lettuja paistamaan. Ensin pieni iltauinti Jaurujoessa, oli muuten virkistävää, vesi taisi olla 5,5 asteista. Illalla vielä täysikuu eli hieno ilta. Kyllä on hienoa maisemaa.
Yöksi tuli -4 asteen pakkanen eli sopivan viileä tupa nukkua.


3. Päivä  Peuraselkä-Tahvontupa 6 km  Sää: Aurinkoinen.

Pakkasaamu ja oli upean näköinen Jaurujoki kun huurretta joka puolla. Päivämatka olisi lyhyt joten aika kankeasti sitä aamulla noustiin. Pikkuhiljaa aamukahvia hörpittiin. Jaurusta kahlaten yli tuvan kohdalta, kuultiin sitten parilta kulkijalta että alavirtaan päin olisi parempi paikka ylittää joki. Noo jalat siinä sai hoitoa, kuivateltiin jalat ja sitten jokea seuraten eteenpäin. Tosi hienoa maisemaa koko päivä. Jauru on maineensa veroinen. Aikaakin oli vaikka kuinka joten lepposasti jalka nousi. Tulipaikalla kahvitauko ja pieni legieväiden järsiminen. Kaakaon joukkoon kun tiputtaa pari palaa suklaata niin tulee siitä kunnon energia-annos. Pringlespurkkikin tyhjeni heti puoleen väliin kun niin maistui. Jokea seuraten kohti Tahvontupaa. Kerrassaan hienoa seutua. Ehtoommalla sitten tulimme tuvalle, ja päivällisen värkkäys käyntiin. Illan kohokohta sitten tietysti Tahvon sauna. Löylyt maistui ja uinti myös. Tai ei nyt uinniksi voi sanoa kun vedenhakupaikalle menee maaten niin on kaulaa myöten vedessä. Kylmää oli. Iltaaurinko paistoi niin mikäs siinä saunan kuistilla jäähdytellessä, varsin rentoutunut olotila. Kyllä tulisi illalla uni. Illalla vielä iltapalaa, yllättävä löytö kun repun pohjalta löytyi rieskaa! Ja kyllä maistui, voita ja kinkkua päälle ja rullalle.
Teltta pystyyn ja makuupussi kiinni. Unta riitti pitkälle.4. Päivä  Tahvo-Vongoiva-Tahvo  12 km Sää: Puolipilvinen

Aamulla tosiaankin virkeä olo hyvin nukutun yön jälkeen. Aamulla ihan ok kelikin ja aamupalaa oli mukava popsia ulkona kaavaillessa päivän suunnitelmia. Lähdettiin sitten pikkuhiljaa kohti Vongoivaa. Yhteen reppuun pakattiin evästä, termariin kuuma vesi, kaakaota, lämmin kuppeja, suklaata. Karkkipussi taskuun. Mäkeä ylös kohti Povivaaraa. Mukavaa kävellä kun ei reppu paina koko ajan selässä. Taukoja pideltiin kävellessä ja karkkipussi taskussa tyhjeni. (fazerin salmiakkisekoitus)
Hienoa maisemaa taas kun päästiin avotunturiin. Harmi että oli pilvistä säätä. Huipulta sitten raportti kotiin että hyvin menee.
Alaspäin lähtiessä suunnattiin kohti Tyyryojan alkupäätä johon jäätiin syömään eväitä. Lämminkuppi ensin ja kaakaot perään.
Tyyryojan vartta kohti Tahvoa. Varsin vinoa kulkemista jos polkua pitkin kulkee, koko ajan vinoaskellusta.
Tahvolla syötiin päivällinen. Illansuussa saunan lauteille löylyä viskomaan ja väliin punnerrus-asento uinti Tyyryojassa.
Yöksi "hotelliin" eli Tahvon varaustupaan. Iltapalaksi letut mikä sopiikin näin saunan päälle. Erittäin hienossa paikassa Tahvontupa saunoineen. Ajoissa nukkumaan mutta ei uni meinannut heti tulla ja pitikin kuunnella mp3-soittimesta radiokuunnelmaa Knalli- ja sateenvarjo. Kummasti siinä rupeaa nukuttumaan vähän ajan päästä.
Hieno päivä.


5. Päivä  Tahvo-Peskihaara  21 km  Sää: Pilvinen

Herätys oli siinä 7 aikoihin, tiedossa oli ihan reipas päivä. Tupa siistiksi aamupalan jälkeen rensselit kasaan, muutama kuva vielä tuvan ympäriltä ja kohti Peskihaaraa. Käveltiin varmaan joku 4 km, kunnes löytyi sopiva kahlaamo. Oli suunnitelmana oikaista ettei tarvi Peuraselän kautta mennä. Jos nyt ei muisti kauheasti pätki niin joku kilometri tulipaikan jälkeen Jaurusta yli vettä oli siinä polviin asti. Kiivettiin mäki ylös ja syötiin lounasta. Tästä sitten puron vartta ylös Härkämurustan ja Peuraselän väliin.
Aika hikistä oli pehmeässä metsässä painaa ylämäkeen. Loppupäästä sitten yhden suon yli kohti Poroaitaa ja polkua jota pitkin sitten Keskipakoille eli Jussinmurustan laavulle syömään. Oli aika vetämätön olo jostain syystä, varmaan tuli juotua liian vähän.
Sapuska meni kaupaksi ja suunta Peskihaaran tuvalle yöksi. Eipä tuvalla ketään näkynyt ja iltakaakota keittelemään. Kävin suolla etsimässä parempaa kenttää jotta voisin pirauttaa Kemihaaran Lomaan noin suurinpiirtein mihin aikaan ollaan paikalla, tietävät sitten tehdä sitä poronkäristystä ja muusia.
Tupa on myös hienossa paikassa aavan suon vieressä. Taas kerran tilanteessa että reissu on päättymässä liian aikaisin.
Illalla vieläkin heikohko oli mutta aamulla ei enään mitään. Lepo teki hyvää.6. Päivä. Peskihaara-Kemihaara  13 km  Sää: Puolipilvinen, välillä aurinkoista, tihkusadetta

Aamupalaksi syötiin loput näkkärit ja meetwurstit. Vähän kuivempi aamupala kun yleensä. Aamulla aurinkoinen keli, mukava aloitella tämän reissun päätöspäivää. Koko reissulla ei juurikaan sadellut, pari kertaa pientä tihkua hetken aikaa.
Välillä oli pikkasen märempää maastoa mutta vaelluskengillä selvisi ilman vaikeuksia. Keskiharjun tulipaikalla pysähdys lounasta varten, pieni sadekuuro osui juuri tähän väliin. Ruoka-annos olikin tukeva kun loput jauhelihat sai surutta laittaa aineksien joukkoon. Loppumatka menikin keveällä repulla 2-kaistaista valtatietä pitkin.(mönkijäura)
Kemihaaraan tultiin ja ehdittiin juuri saamaan reput seljästä kun huudeltiin jo kahville. Siellä oli tuoreet korvapuustit ja oikein maitokahvit odottamassa. Mukavaa palvelua, oli meinaan maku kohdillaan. Tästä sitten kamojen pakkausta autoon sun muuta huoltoa. Sitten rantasaunaan löylelöihin ja viileään jokeen uimaan. +4 näytti mittari. Pari tuntia siinä hurahti saunoessa niin että nälkä alkoi kalvaa. No tästä suoraan ruokapöytään, miehekkäät annokset poronkäristystä ja muusia teki kauppansa. Jälkkäri jäätelö+lakkoja siihen ja kahvia niin loppui kurina mahasta. Illalla siinä turistiin isäntäväen kanssa kahvia juoden. Yöksi rivitalohuoneistoon, mukava nukkua hyvin ennen 1000 km:n ajorupeamaa. Aamupala syötiin myös Kemihaarassa ennen lähtöä ihmisten ilmoille, metelin, kiireen ynnä muun ikävän pariin.
Oli kyllä mahtavaa kulkea Jaurun maisemissa.Paluu retkeilysivulle

Paluu Etusivulle

© Jalmari