Retkeilysivulle
Matkakertomus UKK:n vaelluksesta 2005. Klikkaa kuvia.

1. Päivä Tiistai-Keskiviikko yö  Raja-Jooseppi - Jyrkkävaara 16 km, sää: sateinen.

Liikkeelle lähtö aikataulusyistä vasta 20:00 paikkeilla illalla kun saavuttiin 18:00 vasta lähtöpaikalle. Eli ei mikään hyvä aika painua sateessa pimeään ja märkään korpeen. Noo kyllä se siitä lähti liikkeelle kun koivet saivat lämpöä niin mikäs siinä kävellessä.
Hieman "oikaistiin" suon ylikin vaikka mitään ei nähnytkään tai toki sen verran mitä lamppu valoaan antoi. Kaffeet keiteltiin matkalla ja syötiin jotain pientä. Tarkoitus oli painua pikavauhtia Jyrkkävaaraan yöpymään ja aloittamaan seuraavana päivänä eli tiistaina uudella innolla. Eli kirittiin aikataulua joka jo ennen lähtöä sotkettiin päivällä. Ei erityisen häävi tapa aloittaa Lapin reissut. No muilla reissuilla on jo naureskeltu muutamille eksymisille ja soilla hyppimisille. Tuvalle selvittiin vasta 1:30 yöllä.
Onneksi väki tuvassa oli hereillä, ainakin joku joten tilaa järjestyi ylälaverille ja päästiin lämpimään tupaan koisimaan.2. Päivä Keskiviikko  Jyrkkävaara - Muorravaarakka 16 km sää: Tuulista ja tihkusadetta

Herääminen taisi tapahtua suht myöhään ja eipä sillä väliä, saahan sitä levätä raskaan yön jälkeen ja päivän ohjelmakin oli selvillä niin ei hirveä kiire enää ollutkaan. Herääminen oli varsin miellyttävä. Tupa oli lämmin ja naisporukka joka lähti jo aamusta liikkeelle oli ripustanut märkiä kamppeitamme kuivumaan kamiinan liepeille. Siitä kiitos heille, mukavaa palvelua kanssavaeltajia kohtaan. Elovena-kaurapuuron ja Ekströmsin vadelmakiisselin yhdistelmä pistettiin aamupalaksi poskeen ja hyvää oli.
Kaffeet tietysti päälle ja pikkuhiljaa kasailemaan kamppeita. Vielä tuvan siivous ennen lähtöä.
Nyt näkikin jo kulkea ja maisemat oli komiat. Muorravaarakanjokea seuraten ihmettelimme kirkkaita vesiä josta sai janon sammutettua kätevästi kun vaan koukkasi mukilla vettä. Etelän likaisiin vesiin tottuneena tämä oli se suuri ylellisyys kun juomavesiä ei tarvinnut kantaa mukana, keitellä tai suodattaa. Hienoa. Lounas syötiin tulipaikalla joka on muistini mukaan Harrijoen ylityksen jälkeen. BB:n napolinpataa ja jauhelihaa oli tarjolla, ruisleivän ja meetwurstin kanssa. Kyllä ulkona maistuu lämmin ruoka kun on vähän viileätäkin jo, ollaanhan sentään lokakuussa jo. Kahvit keiteltiin vielä matkalla ja pari palaa suklaata siinä ohessa.
Ehtoo oli jo puoli yhdeksässä kun tultiin Muorran tuvalle. Pimeätä oli jo sataa tihutti kun tupaa lähestyttiin, tuulenhalkojaan tuli savun hajua eli taas on tupa lämmin. Yksi mieshenkilö siellä piti kamiinassa pientä valkeeta ja lueskeli kirjaa laverilla, ilmeisestikin olostaan nauttien, ainakin siihen asti kun ovella kolisteltiin. Kamat kuivumaan ja myöhäistä päivällistä nauttimaan. Kylläpä siinä taas oli täysi päivä kun myöhään lähdettiin liikkeelle. Menin lattialle koisimaan kun nukun paremmin viileässä, eikä yöllä nyt tulta ollut mutta lämmin kuitenkin. Keskiviikkona saataisiin nukkua ihan rauhassa pitkään kun keli näyttäisi jatkuvan samanlaisena ja ohjelmassa oli vain kevyttä patikointia Ukselmäpään huipulle ja sieltä Paratiisinkuruun kurkkien, pirunportin kautta sitten takaisin.

3. Päivä Torstai  Muorravaarakka - Ukselmapää - Pirunportti - Muorravaarakka  sää: tihkusadetta paikoitellen , ilma +11

Aamupalan värkkäys alkoi vasta 10 jälkeen ja siinä ohessa vielä kuivailtiin kamppeita. Vasta kahden aikaan liikkeelle, ja vuorovedoin oli reppu selässä. Teki muuten hyvää kävellä välillä ilman rinkkaa, siinä yhdessä mikä oli mukana oli sapuskat, ensiapuvermeet ja pikkasen vaatetta. Varsin pilvistä oli kun Ukselmäpäälle noustiin ja eipä ne näkymät paljoa säväyttänyt, onneksi Paratiisikuruun näkyi kuitenkin kun sinnepäin laskettiin. Ukselmakurun lähettyvillä keiteltiin kevyt kenttälounas joka mukavasti lämmitti jälleen, varsinkin kahvinystävälle se kaffee teki eetvarttia. Pirunportin kautta takaisin Muorralle, saappailla pääsi tuvan kohdalta Muorravaarakkajoen yli ja tyhjälle tuvalle tultiin, tarkoitus oli siis olla 2 yötä tuvalla mikäli ei ruuhkaa ole ja eihän siellä ketään ollut. Lettuja iltapalaksi ja mukavaa oleskelua ennen yölepoa, no tietysti virkistävä pulahdus jokeen illan päälle. Kyllä veri kiersi.


4. Päivä  Perjantai  Muorravaarakka - Anterinmukka  8 km  sää: puolipilvinen

7.00 herätys ja vihdoin tässä vaiheessa jonkunnäköinen rytmi löytymässä. Aamupalat syötiin kaikessa rauhassa eihän tässä ollut kuin lyhyt siirtymä Anteriin saunaa lämmittämään. Nyt aurinkokin välillä pilkisti esiin ja sekös piristi kun näkyi välillä pidemmällekin. Mukavaa matkantekoa, puolessa välissä Kaarreojan parttaal keiteltiin välikahvit. Anterissa oltiin jo puoli yhden aikaan ja klapin hakkuu alkoi heti saunaa varten. Vuorotellen käytiin siinä hommassa ja yksi alkoi ruuanlaiton. Kertakaikiaan upealla paikalla tuo Anterinmukan sauna ja komiakin vielä. Uimapaikkakin on riittävän syvä ja vesikin taatusti piristää. Tuvalla ei ollut ketään tässä vaiheessa. Illalla muutama kulkija saaapui paikalle.
Ai että kun ne ensimmäiset löylyt tuntui hyvältä, ja lisää löylyä. Alkulämmittelyn jälkeen pulahtamaan Anterijokeen, ja johan taas teki mieli löylyyn. Kuistilla sitten veden juontia jäähdytellessä. Sukat tuli pestyä samalla ja yöksi kuivumaan saunalle. Letut iltapalaksi. Uni tuli jossain vaihessa, aamullahan oli edessä herätys 4:30 ja pitkä siivu Raja-Jooseppiin.


5. Päivä  Lauantai  Anterinmukka - Raja-Jooseppi  32 km sää: puolipilvinen
Aamulla aikainen herätys, vielä olisi tehnyt mieli torkkua. No ei auta ylös vain ja köökin puolelle aamupalaa vääntämään. Saunalta kamat pois kuivumasta ja reppujen pakkaus. Viileässä aamuyössä, vielä hämärässä on upea kulkea kun aamu alkaa vasta kohta vaaleta. Koko pitkä päivähän kuljettiin rajavyöhykkeen reunaa pitkin. Aamupäiväkahvit sitten laavulla ja nyt muistipätkii kun laavun sijaintia en tarkkaan muista ja Sokosti-Suomujoki(2002) kartallakaan sitä ei ole merkitty eli onko uudemmalla kartalla? Taisi olla Anterista joku 5 km rajalle päin. Kulkureitti oli nyt sitten valtatie. Lounas syötiin 12 km jälkeen, johan olikin jo nälkä. Päivämatkasta reilu kolmannes takana. Tosin Kiertämäjärven tupahan oli vielä edessä joten mahdollisuus olisi jäädä siihen vielä yöksi toki telttakin mukana kulki. Tämä vaihtoehto hankaloittaisi kyllä kotimatkaa, sitähän riittäisi 1000 km. Harmi kun olisi pari päivää lisää aikaa, ei tarvitsisi kiirehtiä.
Lounas vatsassa matka taittui etiäppäin ja olisko tossa Auravaaran paikkeilla syöty päivällinen, kulkuhan kuluttaa joten äkkiä se lounaskin haihtui suolenmutkaan, suklaat ja loput matkaeväät syötiin pois. Repun pohja häämötti jo vain yksi aamupala satsi jäi käyttämättä. 18:30 Luton sillan yli jossa asuntoauto odotti. Pikainen varustevälppäys, pientä peseytymistä joessa ennen lähtöä. Ivalon Esso oli seuraava tavoite jossa litran maito ja lihapiirakka maistui. Sodankylässä yötä ja Sunnuntaina etelään.

Hienot muistot jäi tästä ensimmäisestä UKK:hon suuntautuneesta vaelluksesta, Juhalle tosin jo ties kuinka mones.
Ainoa miinuspuoli oli käytetty aika sitä olisi saatava reilusti lisää. Saisi naatiskella enemmän. Ehkä ensi syksynä?


Etusivulle     Retkeilysivulle